SunaService

Cele mai frecvente probleme intalnite la un laptop

Laptopul nu mai porneste ? Se intampla destul de frecvent ca laptopul sa nu mai porneasca „peste noapte”. Veti regasi in cele ce urmeaza cele mai intalnite probleme intalnite la un laptop Asus, Apple, Lenovo, Dell, HP, Acer si cateva sugestii pentru a le rezolva

Problema 1- Laptopul nu porneste

Cauza problemei: Atunci cand conectati incarcatorul in laptop si nu se aprinde nici o lumina sau cand apasati pe butonul de pornire si acesta nu da niciun semn ca s-ar putea aprinde, iata care ar putea fi principalele probleme:

 1. Incarcatorul nu mai functioneaza si astfel bateria nu se mai incarca. In acest caz, testeaza incarcatorul cu un voltmetru. Daca acesta nu se aprinde, atunci este nevoie sa inlocuiesti incarcatorul.
 2. Mufa de alimentare nu functioneaza, iar placa de baza nu primeste curent pentru a se putea deschide. In acest caz este nevoie sa schimbi mufa de alimentare.
 3. Placa de baza nu functioneaza. In acest caz acesta trebuie sa ajungii cu placa de baza la Service FixTech pentru reparatie.

Depanarea unui laptop care nu porneste poate fi mult mai greu de efectuat decat a unui desktop din cauza imposibilitatii de a elimina hardware-ul. Mai jos sunt cativa pasi pentru a verifica de ce nu porneste laptopul dvs.

 • In timpul acesta deconectati toate dispozitivele periferice, precum mouse, USB stick etc.

Power Laptop

Verificati butonul de pornire al laptopului ( power laptop). Este posibil ca butonul de power sa fie blocat sau sa aibe mizerie care sa nu ii permita functionarea corecta.

Conectati cablul de alimentare

Desi poate parea evident, daca laptopul dvs. ruleaza doar cu baterie, conectarea adaptorului va poate rezolva problema. Daca laptopul functioneaza impreuna cu adaptorul conectat, bateria este moarta sau defecta.

Deconectati laptopul de la statia de andocare

Daca laptopul dvs. utilizeaza o statie de andocare, deconectati-l si incercati sa conectati cablul de alimentare direct. Apoi incercati sa porniti laptopul.

Scoateti si reconectati bateria laptopului

Incercati sa deconectati cablul de alimentare si apoi scoateti bateria din laptop. Lasati-le deconectate de la laptop timp de cel putin un minut. Dupa ce asteptati, puneti bateria inapoi in laptop, conectati cablul de alimentare si incercati din nou sa porniti laptopul.

 • Multe laptop-uri noi (in special MacBooks) folosesc o arhitectura care nu permite eliminarea bateriilor.

Goliti laptopul de electricitate

Uneori, o incarcatura electrica reziduala poate impiedica laptopul sa se aprinda. Va puteti gandi la asta ca la un „blocaj al electricitatii”. Prin efectuarea urmatorilor pasi, eliminati eficient laptopul de orice electricitate, ceea ce poate duce la pornirea acestuia.

 1. Deconectati adaptorul si scoateti bateria.
 2. Tineti apasat butonul de alimentare timp de cel putin treizeci de secunde.
 3. Fara inlocuirea bateriei, conectati adaptorul inapoi la laptop.
 4. Apasati butonul de alimentare pentru a porni laptopul.

Daca ati trecut prin sectiunile de mai sus si laptopul dvs. continua sa nu porneasca, este probabil ca o componenta hardware din interiorul laptopului sa fie stricata. Puteti sa duceti laptopul la un service de reparatii laptopuri, deoarece acestia ar putea sa diagnosticheze problema si sa inlocuiasca hardware-ul defect.

Problema 2- Ecranul este negru

Cauza problemei: Laptopul porneste, luminile se aprind, cooler-ul functioneaza normal si, cu toate acestea, ecranul nu se aprinde. Iata cateva sfaturi:

 1. Acesta poate fi semnul ca memoria RAM a laptopului este defecta. Este posibil ca unul dintre module sa nu functioneze deloc sau sa aibe erori. In acest caz puteti reseta modulele pentru a fi siguri ca face contact cu fanta. Puteti de asemenea sa inlocuiti modulele rand pe rand si sa testate ulterior functionalitatea laptopului cu un singur modul sau sa le testati cu MemTest.
 2. Daca testarea, reinstalarea sau inlocuirea modulelor ram nu functioneaza, incearca sa inlocuiesti drive-ul, DVD drive, modem-ul, cardul wirless, tastatura, etc. Cu alte cuvinte, dezasambleaza piesele si incearca din nou. Daca nici de aceasta data laptopul nu porneste, poate fi vorba despre defectiunea placii de baza (procesor, placa video).

Problema 3- Laptop-ul porneste, dar se opreste in mod repetat

Cauza problemei: Laptopul porneste fara a aparea vreo imagine pe ecran si, dupa cateva secunde, se opreste, iar procesul se tot repeta. Problema poate fi defectarea placii de baza. Poti incerca resetarea/inlocuirea memoriei asa cum am spus anterior. Daca nu functioneaza nicio varianta, inseamna ca placa de baza este defecta.

Problema 4- Laptopul face zgomot atunci cand este pornit.

Cauza problemei: Laptopul se aprinde si functioneaza normal, doar ca in timp ce ruleaza se aude un zgomot. In majoritatea cazurilor, aceasta problema poate fi de la cooler-ul de racire sau de la hard disk . Urmareste cu atentie ventilatorul laptopului. Daca ventilatorul nu se roteste, dar zgomotul persista, atunci problema este de la hard disk. Copiaza datele de pe laptop si inlocuieste unitatea hard disk.

Problema 5- Laptopul se inchide brusc sau se blocheaza

Cauza problemei: Laptopul functioneaza normal insa, dupa un timp, fie se blocheaza, fie se inchide . Cand se intampla aceste lucruri, butonul de pornire pare fierbinte. De asemenea, ventilatorul scoate un sunet mai intens ca de obicei. Cel mai probabil acesta problema este legata de modul de racire al laptopului. Cel mai probabil radiatorul este plin de praf si astfel procesorul de racire nu functioneaza in mod corespunzator. Trebuie sa scapi de praful din laptop, curatarea adecvata a ventilatorului, inlocuirea pastei termoconductoare si a thermal pad-urilor ar trebui sa remedieze problema.

Problema 6- Bateria nu se incarca corespunzator

Bateria a incetat sa mai incarce. Fie nu incarca deloc, fie incepe sa functioneze in momentul in care ajustezi pozitia cablului de alimentare. Cauza problemei: Baterie defecta. Daca nu incarca complet, incearca sa reconectezi mai intai bateria. De asemenea, incearca sa folosesti laptopul doar cu adaptorul de curent alternativ. Daca in acest caz merge bine, inseamna ca de vina sunt fie bateria, fie placa de baza. Incerca inainte insa sa inlocuiesti bateria. In cazul in care bateria se incarca dupa ce ajustati pozitia varfului adaptorului, este posibil ca mufa sa fie defecta si sa fie nevoie sa schimbati incarcatorul. Sfaturi pentru intretinerea unei baterii de laptop

Problema 7: Probleme la lumina ecranului

Laptopul functioneaza bine, insa dupa un timp lumina ecranului fie se opreste, fie scade din intensitate. In unele cazuri, lumina nu porneste deloc si tot ce poti vedea este doar o imagine vaga. Cauze posibile: cel mai probabil fie lampa de iluminare din spatele ecranului s-a defectat, fie invertorul de display nu mai functioneaza. Tot ceea ce puteti face in astfel de cazuri este sa schimbati una dintre cee doua piese defecte.

Problema 8: Imagine deformata

Laptopul functioneaza normal, insa imaginea ecranului pare deformata, ecranul colorat ciudat (gri, verde, rosu etc…), ecran pixelat sau impartit in mai multe linii, ecran alb sau gri, uneori cu linii orizontale, laptop-ul ruleaza doar in modul VGA sau nu pot seta o rezolutie mai mare. Cauze posibile: o cauza posibila poate fi placa grafica. In primul rand laptop-ul trebuie testat cu un alt monitor sau cu un televizor. Daca imaginea nu se schimba, iar deformarea persita, in acest caz placa grafica s-a defectat. Insa daca problema apare doar la ecranul laptoului, atunci acest lucru poate fi legat de urmatoarele variante: conexiune slaba intre cablul video si placa de baza sau ecran.

Problema 9: O parte dintre butoanele tastaturii nu functioneaza

Cauze probabile: tastatura s-a defectat si, in acest caz, trebuie schimbata. De cele mai multe ori se intampla de la folosirea necorespunzatoare, lovituri in tastatura, ai varsat lichid pe tastatura (apa, cafea, cola, vin, iaurt etc.)

Problema 10: Tastatura are butoane rupte sau lipsa.

Daca o tasta s-a rupt, acesta poate fi reparata. Daca insa aveti mai multe taste rupte, cea mai buna solutie este inlocuirea tastaturii. Pe internet se gasesc firme care vand taste pentru tastatura laptop-ului insa, inainte de a cumpara verificati daca mecanismul de prindere al tastei este intreg si compatibilitatea tastei cu laptopul. Daca totusi nu doriti inlocuirea tastaturii ar fi o solutie sa cautati o tastatura identinca second hand sau defecta.

Problema 11: Sunet repetitiv la pornire

Daca dupa pornirea laptoului nu apare nicio imagine pe ecran, insa se aude un beep lung, poti rezolva problema apasand tastatura pentru ca este posibil ca una dintre taste sa se fi blocat.

Problema 12: Daca ati scapat lichide pe laptop

Daca ai varsat lichid pe laptop (apa, cafea, cola, vin, iaurt etc.) si acesta s-a oprit, inchide imediat laptopul, scoate bateria si nu il mai aprinde pana cand este verificata fiecare piesa din interiorul lui. Doar asa putem creste sansa de reparatie si salvarea laptop-ului. Chiar daca laptop-ul functioneaza dupa ce ati varsat lichid, acesta trebuie curatat imediat cu solutii speciale, urmele de lichid pe placa de baza duc, in timp, la deteriorarea acesteia .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =